perjantai 17. tammikuuta 2014

MUST EAT'S IN SH!


Onnellisesti kylmässä Suomessa ja arki kolkuttelee melkoisen uhkaavasti kulman takana. Palataan kuitenkin vielä parin jutun verran Shanghaihin.

Kuten ehkä näistä jutuistani on käynyt ilmi, myöskin kaupungin ravintola- ja ruokatarjonta tuli kartoitettua melko tarkkaan. Siitä muistona lisäkilot ja melkoisen monta ruokakuvaa. Tässä vähän oppimiani juttuja.

YLEISIÄ VINKKEJÄ RUOKAILUUN KIINASSA:

  • Asennoituminen meluun; kiinalaiset tykkäävät puhua (=huutaa) syödessään.
  •  Riisin odottelu; lukuisissa paikoissa riisin perään saa kysellä jatkuvasti, ellei halua syödä sitä jälkiruokana.
  • Kiinalaiset eivät ymmärrä käsitettä alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Jos haluat syödä ensin suolaista ja vasta sen jälkeen makeaa, älä tilaa kaikkea yhtä aikaa.
  • Jos haluat ravintolassa juoda kylmää vettä, tilaa erityisesti kylmää vettä. Muuten saat lämmintä tai kuumaa.
  • Tarjoilijat eivät jaa laskuja useamman ruokailijan kesken ja kortilla ei voi maksaa juuri missään.
  • Leipä on melkeinpä aina makeaa ja kamalaa.
  •  On ok viedä ravintolaan omat vesipullot.
  • Ravintoloissa saa edelleen polttaa sisällä…
  • Mitä enemmän sotkua ja melua aiheutat syödessäsi, sitä parempi!
  •  Ruokaa kuuluu aina jättää vähän lautaselle, se on merkki siitä, että hyvältä maistui! Suomalaiset eivät tähän kyenneet, vaan lautaset lähes nuoltiin tyhjiksi. Aina.
  • Porukalla tilatessa, tilatkaa aina vähintään yksi annos enemmän kuin ruokailijoita on.
  • Opettele syömään puikoilla.
Sharing is caring.
Tässä muutamia suosittelemisen arvoisia paikkoja cityssä. Näistä nyt tuskin on kovinkaan palja iloa suurimmalle osalle teistä, mutta no, koska koneessa tämän listan kirjoittelin, niin julkaistaan.

Michelin palkittuja dumplingeja.
Papulimapallopaalujälkkäri. Kiinalaiset eivät osaa jälkkäreitä.

Sichuan citizen
Sichuanilaista, eli melko tulista kiinalaista, tarjoileva rafla lähellä Huahailuta. Hinnat vähän arvokkaampia, kuin peruspaikoissa, mutta noin 15e pitäisi selvitä per pää. Tilatkaa pöytä täyteen erilaisia annoksia jaettavaksi.

Pikavinkit:  BASILIKADRINKKI. Pöytävaraus. Katkaravut.


Spicy Joint
Myöskin sichuanilaista ruokaa tarjoileva tosi suosittu ketju. Ravintoloita on ainakin viisi ympäri kaupunkia. Voi joutua jonottamaan, mutta jono liikkuu usein vauhdilla. Naurettavan halpaa! Tuntuu siltä, että vaikka tilaisi kuinka monta annosta tahansa (seurueen kanssa jaettavaksi jälleen luonnollisesti!), lasku on aina korkeintaan 50 juania per henki.

Pikavinkit: Tilaa kuinka paljon tahansa. Ainakin papuja ja mausteisia kurkkuja.
Esimerkki kiinalaisesta jälkkäristä. Teeleipäsiä.

Yang’s fried dumplings
Rasvaisista dumpligseistaan, eli jauhelihalla täytetyistä uppopaistetuista taikinapallosistaan tunnettu pikaruokaketju. Näppärää ja halpaa pikkunaposteltavaa, joskin tosi rasvaista.

Pikavinkit: Neljä dumplingia riittää (maksaa muuten vain 6 juania). Sweet and Sour –nuudelikeitto on myös tulisuudessaan tosi hyvä, kunhan vain pääsee sinuiksi limaisten lasinuudelien kanssa.
Dumplingeja ja nuudelikeittoa.

Wagas
Kun kaikki kiinalainen alkaa tökkiä ja kaipaa jotain freessiä ja länsimaista. Wagasista saa niin salaatteja, keittoja, sandwitcheja, kakkuja, pirtelöitä kuin erikoiskahvejakin. Kiinalaisia kanssasisariaan kalliimpi, kuten kaikki länsimainen Kiinassa. Lounaaseen menee semmoset 60 juania.

Pikavinkit: Porkkanakakku. Oi onni ja autuus.
KUNNON SALAATTI!
Porkkanakakkuopiskelijamotivaattoreista täytyy varmaan luopua.

1221
Länkkäreille helppoa ja kohtuuhintaista kiinalaista ja hyvää palvelua. Mukava ympäristä. Listalta voi tilata melkeinpä mitä vain!

Pikavinkit: Kookosjäätelö, pöytävaraus.


Koulun viereinen rupukinu
Eniten tuli ruokailtua varmasti meidän koulumme viereisessä pienessä, rupuisessa kiinalaisravintolassa, jossa oli aina hälinää ja menoa. Ruoka sikamaisen halpaa ja hyvää. Kun haluaa saada hyvää kiinalaista ruokaa, suosittelen vaan olemaan rohkea ja menemään niihin rupupaikkoihin. Lounaaksi jaoimme useimmiten Marjon kanssa yleensä kolme annosta, ja näin hinnaksi tuli per lärvi parisenkymmentä juania. Eli melko lailla saman verran, kuin kouluruokailu Suomessa maksaa, alle kolme euroa.

Pikavinkit:  Oikeastaan kaikista kiinalaisista löytyy vihreitä papuja, jotka ovat aika suolaisia ja vähän tulisia. Ne on älyttömän hyviä! Lisäksi munakoisoa ja pähkinäkanaaa kannattaa tilata.

Lempparipavut ja kung pao chit. Ja teetä. Ja riisiä.

Kulmanuudeliäijä
Toiseksi eniten tuli syötyä ehkä kulmanuudeliäijän sapuskoja. Joka ikinen päivä lounas- ja illallisaikaan kiinalaismies pisti hiiligrillinsä tulille kotikulmalleni kadulle ja nosti pöydälle muutamat eri nuudeli- ja riisivaihtoehdot ja parit kasvikset. Näistä tämä sydämellinen kaveri sitten pyöräytti 7 juanilla (alle eurolla!) purkillisen take-a-way –nuudeleita.

Pikavinkit: Katuruokaa rohkenee syödä!
Siitä vaan.
Lempparikinuäijä.
Katuvarrasgrillimestariruokaa.

Lost Heaven
Länkkäreiden suuressa suosiossa oleva Yunnanin alueen keittiöön erikoistunut Lost Heaven on tunnelmallinen keskivertoa hiukan kalliimpi ravintola. Lost Heaveneita on kaksi kaupungissa, ja ravintoloilla on myös hyväksi todettu thai-ruokaan keskittynyt Coconut Paradise.

Pikavinkit: Pöytävaraus, tortillalätyt ja kasvikevätrullat alkupalaksi.


Gintei
Japanilainen teppayaki-ravintola. Eli kokki tekee silmien edessä kaikki ruuat. Herkkua, joskin melkoisen arvokasta settiä. All-you-can-eat –iltama maksaa juomineen reilut 30e.

Pikavinkit:  Panostaminen kalaan, lihaan, äyriäisiin, sushiin ja sashimiin. Ei vatsan täyttöä riisillä tai nuudeleilla.


Penta hotellin brunssi
Länkkäriaamiaisikävissään hinta-laatusuhteeltaan erinomaisen hyvä brunssi. 128 juanilla sunnuntaisin ja 99 lauantaisin pääsee käsiksi mukavan kattavaan bufeeseen ja lisäksi listalta saa tilata yhden lämpöisen annoksen.

Pikavinkit: Varaus ja tyhjällä mahalla meneminen. Varo ähkyä. Vieressä myös Niken Factory Store, eli halpoja lenkkareita!

Harvinaislaatuista leipää Pentan brunssilla.

Kebab’s on the Grillen häppäri ja lounasbuffet
Kaupungin parhaaksi sanottu aina tyhjä intialainen. Arkisin puoli kuudesta puoli seitsemään kaikki annokset puoleen hintaan ja lounasaikaan kattava lounasbuffet alle 10 eurolla. Sunnuntaisin all-you-can-eat –brunssi, jota ei tosi tullut kokeiltua.

Pikavinkit: Ei kannata mennä normaalihintaiseen aikaan, silloin liian kallis. Naan-leipä!
Intialainen buffa.


Ekstrabonarit:
Kouluruoka.
Halpaa sushia.
Koti-ikäväruokaa! Ja parasta kiivimehua.
Tulista nuudelisoppaa. Suosittelen.
Tätä sorminuudelisoppaa en suosittele.

1 kommentti:

  1. Bongasin sun blogin ku itekki oon lähössä vaihtoon Shanghaihin ja oli pakko löytää jotain lisäinfoa aiheesta.
    Olit ilmeisesti syksyn 2013 shanghai university of finance and economics;issa? :) haluisitko kertoo tarkemmin että oliko teillä jotain orientaatio viikkoa, oliko ns periodejen välissä joku loma (jonkun tälläsen käsityksen sain sun teksteistä) ja milloin se oli? Ja mitenkä joulukuussa meni sitten tentit, että milloin se koulu virallisesti loppui.
    Myös noi asumis kuvioit kiinnostais, elikkä ne SUFE:n vaihtareille tarjoamat solut on kamalia eli kannattaako ilmottautumisen yhteydessä niihin edes ilmoittoittautua? Oliko se irtisanominen ihan helpooa ?

    VastaaPoista