perjantai 6. joulukuuta 2013

"Ilma on raikkaampaa hengittää, siellä missä liikennevaloja ei nää..."

 

lähde

Tällä viikolla shanghailaisia on eniten puhuttanut ilmanlaatu ja syystäkin, täällä on ollut ennätyssurkea ilma. Siinä missä Suomi-kavereiden Facebook-päivitykset ovat rummuttaneet lumen tuloa ja talvimyrksyjä, on Shanghai-tuttujen päivityksissä näkynyt lähinnä saastesumukuvia ja hengityssuojaimia. Nyt ylipitkä juttu minun mielestäni tosi mielenkiintoisesta aiheesta: saasteista!

Tiukkaa faktaa
Latasin heti tänne tullessani kännykkääni sovelluksen, johon Yhdysvaltain konsulaatti päivittää ilmanlaatutilanteen tunneittain. Sovellus päivittää AQI-luvun (Air Quality Indecs) ja ilmassa leijuvien PM 2.5 –partikkelien määrän. PM 2.5 partikkeleiden suurimmat ongelmat syntyvät niiden koosta; partikkelit ovat niin minimaallisen pieniä, että ne läpäisevät ihmisen normaalit vastustusmekanismit ja tunkeutuvat syvälle keuhkoihin. Partikkelit vaurioittavat keuhkoja niin, että ihmisten vastustuskyky varsinaisille sairauksillekin laskee.

Jopa täällä Kiinassa viranomaiset ovat yrittäneet vastata ihmisten huoleen ilmansaasteista ja sen vaikutuksesta terveyteen. Tähän niitä on ajanut Yhdysvaltain suurlähetystön ja konsulaattien perustamat mittausasemat ja mittaustietojen julkistaminen. Myös yksityiset kansalaiset tai ryhmät ovat pystyttäneet omia mittausasemiaan. Valitettavasti kiinalaisille vähän liiankin tuttu tiedon vääristely ja propanganda ulottuu vielä nykypäivänäkin tulosten esittämiseen; Pekingin julkaisemissa tuloksista löytyy vain kaupunkeja, joiden ilmanlaatu näyttää olevan hyvä tai erinomainen. Shanghain, Pekingin, Kantonin tai Chongqinin kaltaisia suurteollisuuskaupunkeja ei listauksesta löydy.

Täytyy myös muistaa, että eri mailla on jonkin verran toisistaan poikkeavia mittaristoja, ja esimerkiksi kiinalaiset käyttävät AQI:n sijasta Air Pollution Indexiä. Maiden itsensä ilmoittamia lukuja ei siis voida suoraan vertailla rinta rinnan.

Alla Yhdysvaltain konsulaatin käyttämä taulukko ilmanlaadusta, jota suurin osa länsimaalaisista seuraa.


Kosketuksiin saasteiden kanssa
Alkusyksystä AQI-luku pyöri noin 50 tienoilla, enkä juurikaan huomannut eroa Suomen ilmastoon. Päivät olivat kuumia, mutta taivas oli melkoisen usein selkeä. Ensimmäisen kunnon maistiaisen todellisista saasteista sain vasta lokakuun Pekingin matkalla, jolloin AQI-luku pomppasi yhtenä päivänä 352:teen! Tuon päivän turisteilimme keskellä sumua. Huomasimme saasteiden vaikutukset saman päivän iltana; suussa maistui likaiselta hyvästä suuhygieniasta huolimatta, oli raskaampaa hengittää ja nenästä tuli erittäin likaista räkää.

Nyt talven ja viileämpien ilmojen saavuttua Pekingiä reilut tuhat kilometriä eteläisempään Shanghaihiinkin, ovat miljoonat lämmityslaitteet alkaneet laulamaan. Tämä energiantarvepiikkihän on sitten aiheuttanut aivan järkyttävät päästöt. Lisäksi kun Shanghain alueelle ei ole hetkeen osunut kovempia tuulia tai sateita, on ilonamme ollut täällä surkeista surkein ilmanlaatu.


"Eihän tämä nyt ole vielä mitään" - eroja Suomen ja Kiinan välillä

Löysin taulukot PM 2.5 -lukujen viitearvoista niin Suomesta, Yhdysvalloista kuin Kiinastakin. Ensimmäinen taulukko on Suomen arvoista ja siitä selviää, että Suomen mittapuulla yli 75 ylittävät arvot ovat jo merkki erittäin huonosta ilmanlaadusta. Kiinan mittapuulla 75 on vain "vähän saastunut". Kiinalaisten on siis ihan okei hengitellä Suomen mittapuulla erittäin saastunutta ilmaa. Tällä hetkellä Shanghaissa PM 2.5 -luku on 481.


Tämä alla oleva Ilmanlaatuportaalin taulukko näyttää, kuinka hyvällä tolalla jopa Suomen pääkaupunkiseudun ilmanlaatu on. Pienhiukkasten pitoisuus ei ole kertaakaan ylittänyt edes WHO:n (World Health Organization) raja-arvoa 10, joka on myös luku erittäin puhtaalle ilmalle. Ja jälleen, tänään Shanghaissa luku on 481!!!

Seurauksia

America’s National Academy of Sciencesin kesällä 2013 julkaisema tutkimus paljasti karuja lukuja saasteiden seurauksista ihmisille; ilmansaasteet laskevat Pohjois-Kiinassa asuvien eliniän ennustetta viidellä ja puolella vuodella! Lyhyemmällä aikavälilläkin saasteista aiheutuu ikäviä seurauksia; shanghailaisilla syöpien  esiintymistiheys ovat 25 % korkeampi kuin Kiinassa keskimäärin. Toki tuota lukua selittää varmasti myös shanghailaisten usein aivan erilaiset elintavat kuin maaseudulla, jolloin kurrentti vertailukohta voisi olla ennemminkin jokin länsimaa. Sataa tuhatta shanghailaista kohden syöpään sairastuu 390, kun koko Kiinan vastaavan luku on 286 ja Suomen 250. Lisäksi ilmansaasteet aiheuttavat valtaavsti erilaisia hengitystie- ja sydänsairauksia puhummattakaan altistumisesta erilaisille allergioille. 

Toki shangailaiset ovat tajunneet ilmiselvän ongelman. Muutama vuosi sitten 25 eniten saastuttavaa tehdasta siirrettiin pois Shanghaista. Mutta millä seurauksin, jotta muut kiinalaiset pääsisivät myös osalliseksi saasteista..?! Kiina tuottaa kolmasosan maapallon kasvihuonekaasuista. Luonnonsuojelua ja tietoisuutta ongelmista on estänyt aiemmin vahva sananvapauden rajoittuminen, mutta vähitellen tietoisuus on alkanut levitä tietomuurien alkaessa rakoilla. Kiinalaiset todella yrittävät nykyisin, vaikka haasteet ovat valtavat. Valtavan nopean talouskasvun seurauksena kuluttamisesta on tullut maan kansallisharrastus. Nyt onkin haastena selittää ihmisille, että ei teidän oikeastaan kannattaisikaan ostaa sitä vuosia haaveilemaanne autoa vaan kuluttaa vastuullisesti. Sanapari "vastuullinen kuluttaminen" on jotain, mitä köyhyydessä viime vuosisatansa elänyt kansa ei välttämättä halua kuulla.

Mielenkiintoinen pikkufakta on muuten se, että yksi maailman menestyksekkäimmistä pitkänmatkanjuoksijoista, Haile Gebresselassie perui osallistumisensa vuoden 2008 Pekingin olympialaisiin vedoten ilmansaasteisiin. Kiinalaiset loukkaantuivat tästä verisesti, nähtiinhän olympialaisten ja koko maan imagon kohottamiseen niin valtava vaiva.

Jos Marriot-hotelli katoaa näkyvistä, en osaa enää suunnistaa kotiin.
Huoneeni ilmanlämpöpumpun energialuokka punaisella.
Mikä mua vaivaa

Saasteet ovat vaikuttaneet minuunkin. Aluksi flunssana alkanut kröhä on jatkunut nyt neljä viikkoa, ja kyseessä ei voi olla enää mikään muu kuin saasteet. Niistäessä nenästä tulee mustaa räkää. Ihoni on mennyt ennennäkemättömän huonoon kuntoon, erilaisia näppylöitä pukkaa ahkerista huoltotoimenpiteistä huolimatta ja ihon sävy on ihan harmaa. Hiukset likaantuvat hetkessä ja ovat elottomat. Ulkona urheillessa keuhkoja alkaa polttamaan ja syke nousee todella nopeasti. Hengityssuojainta en ole käyttänyt, koska olen ajatellut, etten näin lyhyessä ajassa pysty aiheuttamaan itselleni kovin vakavaa tuhoa, mutta tällä viikolla on kyllä käynyt mielessä, että pitäisikö sittenkin... Mielessä on tosin myös pyörinyt se, että tasan kahden viikon päästä makaan Thaimaan auringon alla puhdistelemassa keuhkorakkuloitani meri-ilmassa, joten ehkä tästä selvitään. ;D


Lopuksi...

Näin ulkomailla asuessa sitä tulee helposti yltiöpatrioottiseksi ja omasta kotimaastaan alkaa nähdä pelkkiä hyviä puolia. Kun kaupungilla tulee vastaan Marimekon laukku, matkustamme Koneen hissillä tai kiinalaislapsi kulkee Angry Birds -pyjamassaan, tekisi mieli kailottaa kaikille kovaan ääneen, että tuo tuote on lähtösin on pienestä maasta nimeltä Suomi! Sieltä mistä minäkin tulen! Yksi asia, josta meidän tulee olla aidosti ylpeä, ja jota en ennen ole tajunnut listata Suomi-kertomuksiini, on puhdas ilma! Nyt jos koskaan osaan arvostaa raikasta pakkasilmaa aivan uudella tavalla.
Voisin kirjoittaa aiheesta loputtomiin, mutta ehkä säästän ajatukseni siihen toivottavasti näitä asioita sivuavaan kandiin. En ole ikinä ollut kovinkaan innokas puidenhalailija, enkä edes kierrätä Suomessa, mutta tämän konkreettisen saastemäärän itse kokeminen on saanut ajattelemaan. Nämä ihmiset asuvat pysyvästi keskellä tällaista surkeutta, he eivät lähde parin viikon päästä Thaimaaseen. Tuleeko koko maapallon ilmasto olemaan pian PM 2.5 -partikkeleiden täyttämä? Voiko saasteita paeta pian enää minnekään?


Tällaisten juttujen myötä oikein rattoisaa itsenäisyyspäivää!

(Tekstin ulkoasu oli mahdoton säätää visuaalisesti paremmaksi, aaargh!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti