sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Kiitosta vaan!


Pidin kiinalaisia ennen tänne tuloani melkoisen pidättyväisenä kansana. Tunnollisina ihmisinä, jotka puurtavat kellon ympäri valittamatta mistään. Palvelualttiina, hymyilevinä ja auttavaisina. Pian pari kuukautta kiinalaisten elämänmenoa tarkkailleena olen joutunut toteamaan ennakkoluuloni vääriksi. Kiinalaiset, tai ainakin shanghailaiset, ovat länsimaisen kasvatuksen saaneen näkökulmasta käsittämättömän huonotapaisia!

Sylkeminen. Kiinalaiset räkivät joka paikassa ja ihan minne sattuu. Metroon, keskelle katua, hyvä ettei ihan liikkeisiin sisällekin. Oikeaoppinen kiinalainen räkäisy on ihan sellainen kunnon klimppi, ei mikään pieni pärskäisy. Ja kaikki räkivät, myös fiinit korkokenkänaiset merkkilaukkuineen.

Lasten pissattaminen. Pikkulapsilla ei ole täällä vaippoja, vaan halkiohousut. On sitten näppärä pissata ihan missä vain. Kohteliaimmat vanhemmat tosin nostavat lapsensa roskakorien päälle hoitamaan hommansa. Näin esimerkiksi Ikeassa.

Käsihygienia. Kiinalaisissa vessoissa ei ole useinkaan kunnollisia käsienpesumahdollisuuksia. Jos on vettä, niin ainakaan saippuaa saatika käsien kuivausmahdollisuutta ei ole. Ja näillä samoilla käsillä on ihan okei kaivaa metrossa nenää/korvia/hampaita/pyyhkiä räkää.

Päin käveleminen. Kiinalainen ei väistä. Kiinalainen törmää. Eikä pyydä anteeksi. Eikä anna tilaa.

Etuilu. Kiinalainen ei malta odottaa vuoroaan, vaan häikäilemättömästi täyttää pienenkin raon jonossa. Juuri sen siitä sinun edestäsi. Eikä pyydä anteeksi sitä.

Salavalokuvaus. Kiinalaiset tykkäävät ottaa kuvia. Kuvia sinusta, vaaleasta isokokoisesta länsimaalaisesta, jonka silmät on niin ihmeellisen pyöreät. Useat kuvienottajat yrittävät kohteliaasti ottaa kuvansa salaa kännyköillään, mutta luonnollisesti salaman välkähdys tai viimeistään kameran ääni paljastaa salakuvaajan. Toiset taas ottavat kameransa ihan häpeilemättä esille ja zoomailevat meitä outouksia. Kysymättä lupaa kuvaukseen.

Tööttääminen. Kiinalainen liikenne on ihan oma lukunsa. Melkoinen kaaos. Kaaokseen ja siihen, että kukaan ei väistä toisiaan vielä tottuu, mutta tööttäily. Aivan asiaton tööttäily on jotain ihan käsittämätöntä.

Ruokailutavat. Mitä parempaa ruoka on, sitä enemmän kiinalainen maiskuttaa, ryystää ja tuottaa ääntä syödessään. Mitä enemmän kiinalainen sotkee, sitä maittavampaa ruoka on ollut. Ja ruokaahan pitää aina tilata ihan hullut määrät ja jättää sitten puolet, sillä tyhjät lautasethan ovat merkki siitä, että ruokaa ei ollut tarpeeksi.

Peruskohteliaisuudet. Kiinalaiset eivät turhia kiittele, saatika sano ole hyvä tai pyydä kohteliaasti mitään. Asiat hoidetaan suorin sanoin, turhia hienostelematta.

Täytyykin pitää huolta, etten omaksu liikaa näitä shanghailaisten tapoja, ettei tule sitten koto-Suomessa ongelmia...

2 kommenttia:

 1. OIkeesti toi lasten asioiden hoito? Kuin inhottavaa! Toisaalta ehkä maailman jätevuorten kannalta todella hyvä, että ne ei käytä kertakäyttövaippoja...

  Toinen mikä on hämmentävää, niin niinkin kansainvälisessä kaupungissa ku Shanghai ne ei oo tottunut länkkäreihin... Luulis et niitä siellä näkee, vai eikö siinä katukuvassa sit näy länsimaalaisia?

  Kaikkineen, herttaisen kuvan sait piirrettyä kiinalaisista! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lisäks näitä lapsia retuutetaan täällä ihan miten sattuu, kelläkään ei ole rattaita tai mitään rintareppuja, vaan ihan pieniäkin vaan kannetaan syleissä metroissa ja kaduilla. Toisaalta, mikäpä mä olen arvostelemaan, hyvin nämä kiinalaiset ovat onnistuneet lisääntymään ilman turhantarkkaa huolenpitämistäkin. :D

   Eikä täällä nyt ihan älyttömästi tuota kuvaamista tapahdu, vähän taisin kärjistää. :D Kyl täällä länkkäreitä sen verran näkyy! Mut kun vähän lähtee jo syrjäsemmille metroasemillekin, homma muuttuu.

   Poista