lauantai 16. marraskuuta 2013

HAASTE


Sain tänne blogiin suureksi yllätyksekseni haasteen Gran Canarialla vaihto-opiskelujaan tekevältä Heiniltä. Ja meikähän vastaa haasteeseen kuin haasteeseen, kisahenkinen ihminen kuin olen! Olen kuitenkin törkeä, ja jätän haastamatta seuraavat 11 bloggaajaa, sillä nyt ei vaan ole aikaa etsiä uusi blogeja. Oli kuitenkin kiva vastaanottaa tällainen, kiitos Heinille!

Säännöt:

1. Jokaisen haastetun tulee kertoa 11 faktaa itsestään.
2. Hänen tulee myös vastata haastajan 11 kysymykseen.
3. Haastetun täytyy keksiä 11 uutta kysymystä uusille haastetuille.
4. Pitää haastaa 11 bloggaajaa, joilla on alle 300 lukijaa.
5. Haasteessa tulee lukea kenet on haastanut ja kertoa se haastetuille.
6. Itseään haastanutta ei saa haastaa uudelleen.


Aloitetaan faktoilla:

1. Lempparisyömiseni on tällä hetkellä satsumat tai mandariinit tai mitkä nyt liekään. Ne oranssit plussa-pallon näköiset pallerot, joista kuori irtoaa helposti. Kilo menee helposti parissa päivässä.

2. Söin jugurttijätskiä eli frozen yogurtia kavereideni suureksi ihmetykseksi ekaa kertaa vasta pari viikkoa sitten. Ja olihan se ihan sairaaaaaaan hyvää! Olisi siis kannattanut olla varmaan maistamatta, olisi ollut yksi herkku vähemmän himoittavana.

3. Ruokafaktojen vastapainoksi; olen jollain kierolla tavalla hurahtanut isoihin juoksutapahtumiin, vaikka en edes ole erityisen hyvä juoksija. Joku siinä itsensä haastamisessa kiehtoo. Olen juossut viimeisen puolentoista vuoden aikana pari puolimaratonia ja yhden kokonaisen maratonin. Kahden viikon päästä on tarkoituksena hölkkäillä (…) Shanghain puolikas.

4. Olin 16-vuotiaaksi asti erittäin taitava ja ahkera kynsien pureskelija. Luokkaretkelle Budapestiin lähtiessäni päätin kuitenkin, että ehkä en halua nautiskella niitä kaikkia ulkomaanpöpöjä, mitä kynsieni alta löytyy ja noin vain sitten lopetin sen hienon tavan.

5. Olen täysin suuntavaistoton. Erityisesti auton ratissa. 

6. Aloitan heti Vaasaan palattuani kirjoittamaan taloustieteen kandidaatin tutkielmaani. Aiheeni tulee liittymään jollain näppärällä tavalla Kiinan talouskasvuun ja ympäristötalouteen. Haluaisin kovasti kirjoittaa korruptiosta, mutta siitä ei taida ainakaan täältä Kiinanmaalta löytyä vielä tarpeeksi luotettavaa informaatiota.

7. Minulla on hirveästi matkailuhaaveita. Tällä hetkellä korkeimmalla listalla ovat: 1) Interrail akselilla Bremen – Hamburg – München – Wien – Ljubljana – Zagreb – ja siitä sitten Adrianmeren rannikkoa pitkin alaspäin Balkania Kreikkaan päätyen 2) Australia & Uusi-Seelanti –reppureissu 3) USA:n itä-länsi suunnassa läpiajo. Todennäköisin matka kuitenkin, joka tämän Kiina/Thaimaa –reissun jälkeen toteutuu, on parin päivän reissu Tukholmaan moikkamaan siellä kevään vaihdossa olevaa Fiiaa!

8. Olen opiskellut seitsemää kieltä; suomea (yllärii!), englantia (surprise!), ruotsia, saksaa, ranskaa, espanjaa ja kiinaa. Ranskasta ja espanjasta en muista enää juuri mitään, kiinaa en muuten vain juurikaan osaa. Saksan taitoja olen hiukan päässyt verestelemään täällä Kiinassa saksalaisten kavereiden kanssa, mutta ruotsi on melkoisen ruosteessa.

9. En ole ikinä katsonut yhden yhtä kauhuelokuvaa. Enkä katso.

10. Halusin nuorempana tulla niin opettajaksi, näyttelijäksi, rikospaikkatutkijaksi (silloin CSI-televisiosarjan huippuaikana…) kuin lakimieheksikin. Nyt minusta on hyvää vauhtia tulossa ekonomi, joka ei tarkkaan tiedä, mitä elämältään haluaa.

11. En osaa väli-ilmansuuntia suomeksi. Sanonnasta ”nupit kaakkoon” muistan kaakon, mutta muut menee aina ihan arvalla. :D


Heinin kyssärit:

1. Miten olet viihtynyt vieraassa maassa?
- Kokonaisuudessaan oikein hyvin! Pidän itseäni hyvänä sopeutujana. Toki täällä on tullut hetkiä ja päiviä, jolloin kiinalaisten tavat toimia ärsyttää, mutta eiköhän se kuulu asiaan. Muutaman vuoden täällä voisi hyvinkin asua, mutta loppuelämää ei.
2. Kuinka kauan olet ollut reissussa ja kuinka kauan tulet vielä olemaan?
- Lähdin matkaan vähän alta kolme kuukautta sitten elokuun loppupuolella. Kiinassa olen vielä reilun kuukauden, jonka jälkeen matka käy kolmeksi viikoksi Thaimaaseen ja sieltä palaan vielä muutamaksi päiväksi ennen Suomeen paluuta Shanghaihin.
3. Mitä kaipaat Suomesta eniten?
- Hiljaisuutta ja omaa rauhaa. Omaa vaate- ja kenkävarastoa. Ruokailua perheen kanssa. Raikasta, freshiä ruokaa. Ihmisten käytöstapoja. Kuntosalia ja pehmeää juoksualustaa.
4. Mikä on suurin kulttuuriero Suomen ja oleskelumaasi välillä?
- Kiinalaisten käytöstapojen puute.
5. Ärsyttääkö jokin asia tai tapa oleskelumaassasi?
- Näistä olenkin kertonut jo usein aiemmin. Kiinalaisten ihmisten välinpitämättömyys muita ihmisiä kohtaan ärsyttää. Lisäksi ärsyttää se, kuinka saamaristi kiinalaiset kuluttavat ihan kaikkea. Vähempi riittäisi, ihan varmasti.
6. Millainen on hintatasoero Suomen ja oleskelumaasi välillä? Voit antaa muutaman esimerkin.
- Shanghai on juuri niin halpa tai kallis kuin itse haluaa. Vuokrat kaupungin ydinkeskustassa ovat Suomen hintatasoa. Ulkona syö hyvin parilla eurolla, mutta helposti ruokailuun kuluu parikymmentäkin euroa. Taksilla kulkeminen on tosi halpaa, varsinkin jos jakaa taksin kavereiden kanssa. Harvoin olemme yli 4,5 euroa taksimatkasta maksaneet.
7. Syötkö samoja ruokia kuin Suomessa söit, vai onko ruokavaliosi muuttunut jotenkin?
- Aamupuuro ja hedelmät ovat säilyneet ruokavaliossa, ja jugurttikoneen myötä myös maustamaton jugurtti, mutta muuten ruokavalio on melkoisen muuttunut. En syö enää leipää, mutta sen sijaan syön hiilareita älyttömästi riisin ja nuudeleiden muodossa. Syön huomattavasti suolaisempaa ja öljyisempää ruokaa täällä ja joka päivä ulkona. Maitotuotteita en saa jugurttia lukuun ottamatta ollenkaan ja se vähän harmittaa.
8. Oletko saanut paljon uusia kavereita, joiden kanssa tulee pidettyä yhteyttä myöhemminkin?
- Ainakin suomalaiskavereiden kanssa pidämme varmasti yhteyttä, ensi kesällä on suunnitteilla jo mökkireissuakin. Toivottavasti saksalaisiakin treffattaisiin esimerkiksi sillä reilillä!
9. Pidätkö kohteesi ilmastosta vai onko ikävä Suomen syksyä ja talvea?
- Shanghain syksy on ihanteellinen pukeutumiselle, on viileää ja kuivaa, mutta ei kylmää. Täällä on tosi aika paljon kosteampaa kuin Suomessa, jolloin jo noin parinkymmenen asteen lämpötiloissa saa laittaa takkia päälle. Saasteet ovat kamalia täällä, ja kaipaan kunnolla raikasta ilmaa. Vaasan sateita ja Palosaaren räntämyrksytuulia en kaipaa.
10. Voisitko kuvitella jääväsi asumaan maahan pysyvästi?
- Voisin helposti kuvitella asuvani täällä pari vuotta työn takia, mutta koen varsinkin Shanghain olevan yksinkertaisesti liian iso ja jollain tapaa stressaava kaupunki pysyvään asumiseen.
11. Lopuksi anna kohdekaupungistasi yksi  nähtävyysvinkki, joka matkailijan tulisi nähdä.
- Koko Shanghai kulminoituu mielestäni pilvenpiirtäjiin, joten kävely Bundilla ihastellen pilvenpiirtäjäsiluettia on ykkösjuttu. Kävelyn jälkeen lautalla Huangpu-joen yli pilvenpiirtäjien juurelle ja hissillä ylös puolen kilsan korkuiseen Financial Toweriin. Siellä sitten nautiskellaan drinkit ja ihaillaan kaupungin vanhaa puolta, Puxia.
Näin! Kivaa viikonloppua kaikille! Täällä lauantai on kulunut niistellessä. Ei ehkä ollut kovin hyvä idea viettä eilen iltaa terassilla ilman takkia. No, hauska ilta oli kuitenkin ja mikäpä tässä on viikonloppuna sairastellessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti